Hızlı Okuma

Mart 18, 2019

Hızlı okuma, adından da anlaşıldığı gibi, normalden daha kısa sürede daha çok şey okuyabilmek, daha iyi anlamak amacıyla yapılan bir okuma tekniğidir. Hızlı okuma tekniği yıllardır dünyanın ceşitli ülkelerinde kullanılmaktadıry. Ülkemizde ise 1985’lerden itibaren kullanılmaya başlanmıştır. Anlayarak Hızlı Okuma Tekniği emek verildiğinde okuma hızınız ve anlam oranınızda ciddi oranda fark yaratan yeni bir okuma tekniğidir. 

Niçin Hızlı Okuma?

Yaşadığımız yüzyıl bir bilgi çağıdır. Bilgi daha hızlı çoğalmakta, bizler ise dakikada 150 kelime ila 300 kelime arasında okuyabilmekteyiz. Oysa ki günümüzün aydınları, dakikada ortalama 500 kelime okumamız gerektiğini belirtmektedir. 
Zihin olarak okuma hızımızı sınırlandıran bizleriz. Günlük gazeteler, e-postalar, kitaplar, ödevler, iş yazışmaları vb. dökümanların daha hızlı okunması yaşam kalitenizin artmasına olanak sağlayacaktır. 
Ayrıca, sınavlara hazırlanan öğrenciler hızlı okuma teknikleri ile daha hızlı okuyup, daha hızlı anlayarak, sınavlardaki başarılarını artırabilirler. Unutmayın ki, beynimizle gözlerimiz arasında ışık hızında bir iletişim kurulmaktadır. Işık 300.000 km/s hızla ilerlerken, ses 312 km/s ilerler. Beynimiz çok hızlı okuma yeteneğine sahiptir, önemli olan onu eğitmektir. 

Nasıl Gerçekleşin, Kimler Yapabilir? 

Tabi ki gözleri ve beyni sağlıklı olan herkes hızlı okuma tekniklerini öğrenebilir. Hızlı Okuma becerisi özel bir yetenek değil, geliştirilebilir bir teknik bilgidir. Bilgiyi beceriye dönüştürmenin yolları da öğrenilebilir. 
Vücudumuzda bulunan kaslar elbette gözlerimizde de mevcuttur. Öncelikle göz kaslarını geliştirip, daha sonra hızı artırmak ve konsantrasyon teknikleri ile de anlama oranını üst seviyelere çıkartmaktır. Anlayarak hızlı okumanın asıl püf noktası görme alanımızın genişletilmesidir. Yavaş okuyucular sadece 2cm’lik bir alanı görerek okurlar. Bunun anlamı okuyucunun metni kelime kelime okumasıdır. Hızlı okuyucu ise görme alanını genişleterek aynı anda ikişer veya üçer kelime gruplarını görerek okuyabilir. Bu kelime grupları üçer, dörder kelime olarak da artabilir. Denizli’de hızlı okuma seminerlerini Barış Balcı 10 yılı aşkın süredir başarıyla uygulanmaktadır. Hızlı Okuma Ne Kazandırır?

Hızlı Okuma Ne Kazandırır?

  • Okuma hızında 2-4 kat artış
  • Daha az zamanda daha çok bilgi öğrenebilme imkanı
  • Daha iyi konsantre olabilme becerisi
  • Okuma yükünü doğru ve bilinçli yönetebilme becerisi
  • Öğrenilen bilgileri daha uzun süre hatırlayabilme
  • Doğru ve etkili not alma becerisi

Anlayarak Hızlı Okuma Programına Kimler Katılmalı?

  • İlkçğretim Öğrencileri
  • Lise Öğrencileri ve LGS, LYS Adayları
  • KPSS, ALES, TUS’a hazırlananlar
  • Üniversite Öğrencileri
  • Her yaştan ve meslekten yetişkinler


Related Articles

Sınavdan Korkmuyoruz

Sınavdan Korkmuyoruz

Sınav tarihleri yaklaştıkça öğrencilerin stresi artıyor. Oysa sınava iyi hazırlanan öğrencilerin telaşlanmasına gerek yok. Sınavlar ne kadar iyi olduğumuzu göstermemiz, istediğimiz liseyi veya üniversiteyi kazanmamız için bir fırsat. Sınavda çabalarımızın karşılığını...

read more

Hızlı Okumak Ayrıcalıktır

Kim hızlı okumak istemez ki? Türkiye’de okuma hızı ortalaması dakikada 160 – 220 kelime aralığındadır. Oysa insan beyninin ve gözünün koordineli bir şekilde, yüksek bir anlama oranıyla, dakikada 500 kelimeden daha fazla okuyabilme kapasitesi vardır. Sahip olduğumuz bu...

read more

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur

0 Comments

Share This