Sınavdan Korkmuyoruz

Nisan 03, 2019
Sınav salonunda terleyen öğrenciler

Sınav tarihleri yaklaştıkça öğrencilerin stresi artıyor. Oysa sınava iyi hazırlanan öğrencilerin telaşlanmasına gerek yok. Sınavlar ne kadar iyi olduğumuzu göstermemiz, istediğimiz liseyi veya üniversiteyi kazanmamız için bir fırsat. Sınavda çabalarımızın karşılığını aldığımızda bu özgüvenimizi artırıyor ve mutluluk veriyor. Bu başarı sonraki hayatımızda da bizi motive ediyor ve başka şeyleri de başarmamızı sağlıyor.

Emek vermeden, çaba harcamadan elde edilen şeylerin kıymetli olmuyor. Sınavda çabalır karşılığını almak öğrenciye büyük bir haz verir ve başarma duygusunu yaşatacağı için sonraki başarılarına da basamak oluşturur. Bu nedenle sınava hazırlık sürecinin sağlıklı geçirilip değerlindirilebilmesi için öğrenci ve aileler şunlara dikkat etmelidir;

Ders çalışmak ne işe yarar?

Çalışmadan başarılı olmak diye bir şey yok. Çalışmak hayatımızın bir parçası olmalı. Dünyaya rahat, sefa, keyif çatmak için gelmedik. Sınava hazırlık zor bir süreç fakat hayatımıza çok şey katıyor. Planlı olmak, düzenli çalışmak, zamanı İyi kullanmak, yatış kalkış saatlerini düzenlemek gibi alışkanlıklar kazanmamızı sağlıyor. Bu olumlu nitelikler hayatımızda her zaman işimize yarayacak.

Çalışma Programı Nasıl Olmalı?

Bu bir maraton. Enerjiyi sonuna kadar korumak önemli. Sınava hazırlanan bir öğrencinin, sınava gireceği yıl dershaneye gidiyorsa günde en az 4 saat, gitmiyorsa en az 6 saat çalışması gerekir. Günlük soru çözümleri ve haftalık deneme sınavlarının da son derece önemli. Deneme sınavları İse ne kadar iyi olduğumuzu görmemizi sağlıyor. Hangi konularda iyi olduğumuzu veya eksiklerimizi deneme sınavlarında görebiliy­oruz. Hangi derste kendimizi geliştirmemiz ve daha çok çalışmamız gerektiğini görüyoruz. Ayrıca sınavda başarılı olabilmek için sadece derslerin iyi olması yeterli değil. Bazen okul birincileri bile heyecan ve stres nedeniyle sınavda başarısız olabiliyor. Stres altında daha sakin kalmayı öğrenmelisiniz. Soluma egzersizleri, zihinsel antrenmanlar bu süreci daha rahat ve keyifli geçirmenizi sağlar.

Yemeklerden sonra yarım saat 45 dakika geçmeden ders çalışmaya başlamayın.

Barış Balcı

Aileler Nasıl Davranmalı?

Aileler çocuklarının bu dönemde daha hassas olduğunu dikkate almalı. Özellikle 14-17 yaş arasında gençlerin duygu ve hisleri çok dengede değil. Çocuk bu dönemde İçe kapanık, agresif, tepkili olabilir. Ailenin onun iyiliği için olumlu yaklaşımlarını çocuk farklı algılayabilir.Yoğun bir rekabet ortamı var. Deneme sınavlarında istenilen sonuçların alınamaması stres ve gerginliğe yol açabiliyor. Aile çocuklarını motive etmeli. Yaptıklarıyla ve yapamadıklarıyla olduğu gibi kabul etmeli. Sürekli “çalış” diyen bir anne baba itici olabilir ve ters etki yaratır. Bu tür yaklaşmak yerine, neden çalışması gerektiğini anlatmak, buna benzer yaklaşımlar geliştirmek katkı sağlar. Öte yandan, anne baba kendi zamanında olmayan imkanları çocuklarına sununca farklı beklenti içine giriyor. Mutlaka karşılığını almak istiyor. Oysa her çocuğun kendine göre bir kapasitesi, farklı kabiliyetleri, ilgi alanları var. Bizim beklediğimiz yönde başarı sağlayamayabilir. Bunu anlayışla karşılamak gerekir. Unutmayın ki sınavdan sonra da hayat devam ediyor. Bir de bu süreçte babaların süreçte geri planda kaldığını gözlüyoruz. Bütün yükü annenin sırtına bırakmamak lazım. Baba da çocuğuyla zaman geçirmeli. Çocuk ders çalışırken anne- baba TV İzlerse çocuk derse motive olamaz. Aile bu tür şeylerde dikkat etmeli. Ayrıca çocuğunu başka çocuklarla kıyaslamamalı. Çocuk kıyaslanmaktan hoşlanmaz ve daha fazla gerilir. Sınavla ilgili çocukların üzerinde aşırı baskı yaratmak doğru değil. Çocuğun hayatı sadece sınav olmamalı. Anne-baba, sonuç ne olursa olsun çocuğunu koşulsuz seveceğini hissettirmeli.

Spor Yapmak Başarıyı Olumsuz Etkiler mi?

Sınav sürecinde; çocuğun daha fazla çalışabilmesi için aile hayatında bazı değişiklikler yapıyor. Ev gezmeleri, misafirlikler, sosyal etkinlikler azalıyor. Çocuğun spor yapması ya da hobilerine zaman ayırması sınav sürecini olumsuz etkiler diye düşünülüyor. Oysa, düzenli yapılan bir spor, ya da mesela bir enstrüman çalmak çocuğun stres ve gerginliğini atmasını sağladığından sınav sürecinin daha huzurlu geçmesini sağlıyor. Öğrencinin hayatında stresini atacağı bir unsur yoksa, daha gergin ve agresif olmasına yol açıyor.

Öğrenci Koçluğu Nedir?

Pozitif Danışmanlık bünyesinde sınav koçluğu hizmetinden bir çok öğrenci yararlanıyor. Öğrenci koçu öncelikle öğrencinin iyi olduğu alanları tespit edip, odaklanma ve dikkat yeteneğinin gelişmesini sağlıyor. Öğrencinin kendine olan güvenini artırıyor. Moral-motivasyonunu geliştiriyor. Basit hatalar yapmasını engelliyor. Öğrenciye, bilginin kafaya daha iyi kaydedilmesi için yöntemler metotlar öğretiyor. Sınav anıyla ilgili zihinsel, mental antremanlar yaparak sınav anı duygusunu önceden yaşamasını sağlıyor. Zamanı daha İyi yönetmeyi öğretiyor. Molar motivasyonu artırıcı, kitap, film ve müziklerle öğrencinin sınav sürecinde olumsuz negatif duygulardan uzak durmasını sağlıyor. Pozitif Danışmanlık bünyesinde yapılar Anlayarak Hızlı Okuma Seminerleri ile de öğrenciler sınavda zaman kazanıyorlar. Soruları yetiştirememe, zamanın yetmemesi sorunu ortadan kalkıyor.

Related Articles

Hızlı Okuma

Hızlı okuma, adından da anlaşıldığı gibi, normalden daha kısa sürede daha çok şey okuyabilmek, daha iyi anlamak amacıyla yapılan bir okuma tekniğidir. Hızlı okuma tekniği yıllardır dünyanın ceşitli ülkelerinde kullanılmaktadıry. Ülkemizde ise 1985'lerden itibaren...

read more

Hızlı Okumak Ayrıcalıktır

Kim hızlı okumak istemez ki? Türkiye’de okuma hızı ortalaması dakikada 160 – 220 kelime aralığındadır. Oysa insan beyninin ve gözünün koordineli bir şekilde, yüksek bir anlama oranıyla, dakikada 500 kelimeden daha fazla okuyabilme kapasitesi vardır. Sahip olduğumuz bu...

read more

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur

0 Comments

Share This